maj 18, 2023

En kort historie om Adidas

Adidas er en tysk multinational virksomhed, der designer og fremstiller sportssko, tøj og tilbehør. Virksomheden har hovedsæde i Herzogenaurach, Bayern, og blev grundlagt i 1948 af Adolf “Adi” Dassler efter opdelingen af Gebrüder Dassler Schuhfabrik mellem ham og hans storebror Rudolf. Rudolf grundlagde efterfølgende Puma, som hurtigt blev Adidas’ største konkurrent. Begge brødre brugte resten af deres liv på at forsøge at underminere hinandens virksomheder.

Adidas har været en vigtig aktør inden for sportsverdenen i det meste af det 20. århundrede. I 1924 begyndte Adolf “Adi” Dassler (Rudolfs yngre bror) at producere sportstøj i sin mors hus i Herzogenaurach, Tyskland. Han grundlagde senere sin egen virksomhed, Dassler Brothers’ Shoe Factory (Gebrüder Dassler Schuhfabrik), sammen med sin bror Rudolf. Brødrene gik fra hinanden i 1947 på grund af en uenighed om, hvorvidt deres produkter skulle være af kvalitet eller kvantitet. Adi skabte adidas, mens Rudolf grundlagde PUMA. Begge virksomheder blev hurtigt rivaler, da de kæmpede om markedsandele.

I 1949 introducerede Adi det tre-stribede logo, som stadig bruges i dag, og registrerede det som varemærke i 1951. Virksomheden begyndte at producere fodboldstøvler i 1953, og de blev båret af nogle af de største navne inden for sporten, herunder Brasiliens Pelé og Vesttysklands Franz Beckenbauer. Adidas leverede også de officielle kampbolde til både VM i 1970 og 1974.

Adidas er et af de mest anerkendte mærker i verden takket være sin lange historie med produktion af sportsfodtøj og -beklædning af høj kvalitet. Virksomheden har været en vigtig aktør i sportsverdenen i det meste af det 20. århundrede og har sponsoreret nogle af de største navne i branchen, samtidig med at den også leverer officielle kampbolde til store turneringer som VM i fodbold. I dag fortsætter adidas med at innovere med nye produktudgivelser og sponsorater fra nogle af nutidens største stjerner som Kanye West og Beyoncé Knowles. Med en så rig historie og en strålende fremtid foran sig er der ingen tvivl om, at adidas fortsat vil være et kraftcenter inden for sportsudstyrsindustrien i mange år fremover.

Læs mere via Dansk Sport Consult.