maj 16, 2023

Alt om Sverige

Sverige er et nordisk land, der ligger i Nordeuropa. Det grænser op til Norge i vest og Finland i øst og er forbundet med Danmark i sydvest ved en bro-tunnel over Öresundssundet. Med en befolkning på ca. 10 millioner er Sverige det 90. mest folkerige land i verden. Hovedstaden er Stockholm, som også er den største by i landet. Svensk er det officielle sprog i Sverige, men finsk og samisk er også anerkendte mindretalssprog.

Sverige har en lang historie med social velfærd og progressive politikker og var et af de første lande, der indførte almindelig valgret og en social velfærdsstat. Det ligger også højt på internationale indekser for pressefrihed, ligestilling mellem kønnene, livskvalitet og økonomisk konkurrenceevne. I dag er Sverige et konstitutionelt monarki med kong Carl XVI Gustaf som statsoverhoved. Regeringen ledes af statsminister Stefan Löfven, som står i spidsen for en koalition af socialdemokrater og grønne.

Sverige er kendt for sine maleriske landskaber og sit mangfoldige dyreliv. Omkring 65 % af landet er dækket af skov, hvilket gør det til et af de mest skovklædte lande i Europa. Nogle af de mest populære turistmål omfatter byerne Stockholm, Göteborg og Malmø, øen Gotland og bjergområdet Lapland. Udendørsaktiviteter som vandreture, skiløb og camping er populære blandt både lokale og besøgende. Sveriges omfattende kystlinje giver også mulighed for at svømme, windsurfe og sejle.